Onzekerheid stuwt prijs fosfaatrechten omhoog

Ondanks dat er momenteel veel vraag is naar fosfaatrechten, blijft het aanbod behoorlijk achter. Resultaat? De prijs van fosfaatrechten wordt hoger en hoger. Hierdoor lijkt het dus een kwestie van tijd tot melkveehouders met een overschot aan fosfaatrechten deze gaan verkopen. Dit is echter maar de vraag. Door de stikstofproblematiek in ons land zijn melkveehouders met een overschot aan rechten niet happig om deze van de hand te doen. Het stikstofprobleem zorgt namelijk ook bij melkveehouders voor de nodige vraagtekens. Daarom besluiten zijn vooralsnog hun fosfaatrechten vast te houden.

Recent stond de prijs van fosfaatrechten net onder de 130 euro per netto-kilogram fosfaat. De grote vraag en het krappe aanbod hebben echter al voor een flinke prijsstijging gezorgd. Zo ligt de prijs per  netto-kilo fosfaat momenteel al rond de 140 euro. Doordat het aanbod nog steeds krap is, verwachten handelaren dat de prijs van fosfaatrechten alleen nog maar verder gaat stijgen.

 

 

 

Schrijf je in!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het fosfaatrecht of bent u benieuwd naar de verhalen van andere veehouders? Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven!