Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fosfaatrec/domains/fosfaatrechten.nl/releases/36/wp-content/themes/fosfaatrechten/single.php on line 13

Nieuwe website!

Zoals u ziet hebben we de website een opfrisbeurt gegeven.

Zoals u ziet hebben we de website een opfrisbeurt gegeven. In het land van de snelle ICT jongens is een website van 3 jaar al weer vreselijk ouderwets, vandaar. Kijk maar eens rustig rond, en zo vaak als u wilt ?. We hebben er (een deel) van ons aanbod op, en klanten die hun verhaal vertellen.

Hoe gaat het nu?

Na een zeer roerig 2018, op het gebied van fosfaatrechten, zijn we nu een rustiger vaarwater beland. Soms is het me bijna te rustig, zoals het vorig jaar wel eens te druk was. Op zich ook logisch, veel veehouders zijn vorig jaar te laat begonnen koeien op te ruimen, vandaar dat er later in het jaar steeds meer koeien en ook jongvee verkocht werden. Met als gevolg dat een heel aantal veehouders nu meer rechten dan vee heeft. En bijkopen voor de huidige prijzen voor gebruiksvee is ook een dingetje. Toch zijn er ook nu nog steeds een heel aantal veehouders die flink bijkopen. En wat we nu nog meer zien dan vorig jaar dat er steeds meer aan spreiding gedaan wordt: iemand die 1000 kg wil kopen maakt daar vaak 2 of 3 porties van.

 

En natuurlijk zijn er ook nog steeds de veehouders die vroeg in het jaar kopen, om van het geloer naar de fosfaatprijzen af te zijn. Over het algemeen zijn dit de mensen die het meeste rust over zich hebben. Gekocht is gekocht, klaar is klaar! Wat het voorspellen van prijzen betreft, ondoenlijk. Ook vorig jaar heeft aangetoond dat bijna niemand het goed voorspeld had. De enorme daling van de prijs rond september (van € 275,- naar onder de € 200,-) had niemand aan zien komen.  En dat we nu handel doen voor onder de € 160,- had ik ook niet verwacht.  Deel van de oorzaak van de daling vorig jaar en de relatief lage prijs nu, is dat RVO of het ministerie, wie ook maar, vorig jaar nog duchtig aan het uitdelen geweest is aan bezwaarmakers en/of knelgevallen. Het zou me niks verbazen als we nooit weer wat terugzien van de 10 procent die gekort wordt bij elke overdracht ☹ ondanks allerlei beloften.

Voor vragen over fosfaat en/of fosfaatprijzen, bel gerust!

PS: deze nieuwsbrief had ik al geschreven voor de 20 % afroming. Helaas was mijn voorspelling over het niet terugzien van de 10 % dus juist.  Daarnaast geeft het afschieten van een aantal vergunningen in de PAS ook weer de nodige trammelant, het is niet allemaal niet geloven….

Wat het voor de prijsvorming inhoudt ?  Sorry, ik durf nu helemaal niets meer te voorspellen in deze politieke chaos.

Schrijf je in!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het fosfaatrecht of bent u benieuwd naar de verhalen van andere veehouders? Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven!