Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fosfaatrec/domains/fosfaatrechten.nl/releases/37/wp-content/themes/fosfaatrechten/single.php on line 13

Moet een hobbyboer fosfaatrechten hebben?

Vaak wordt gedacht dat iedereen die melkvee bezit ook over fosfaatrechten moet beschikken. Dit is inderdaad het geval wanneer je een melkveehouderij hebt om de kost mee te verdienen. Als hobbyboer hoef je echter geen fosfaatrechten te hebben. Een particulier houdt namelijk geen melkvee voor gebruiks- of winstdoeleinden, maar alleen voor eigen gebruik. Deze voorwaarde voor hobbyboeren ging al in bij de peildatum voor de fosfaatrechten (2 juli 2015), maar gold ook bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018. Momenteel is het nog steeds zo dat je als hobbyboer geen fosfaatrechten hoeft te hebben voor jouw melkvee.

Er zitten echter wel een aantal voorwaarden aan het hobbymatig bezitten van melkvee. Zo mag de totale mestproduct van jouw melkvee maximaal 100 kilogram fosfaat per kalenderjaar zijn. Produceren jouw koeien meer dan 100 kilogram fosfaat per kalender jaar? Dan overtreed je de Meststoffenwet. Bij vaststelling van deze overtreding kun je een boete verwachten. Als hobbyboer is het daarom belangrijk om de mestproductie van jouw melkvee goed in de gaten te houden. Dit ben je overigens verplicht. Ook als hobbyboer moet je namelijk de inzet van de dierlijke mest die jouw koeien produceren vastleggen in de administratie.

Schrijf je in!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het fosfaatrecht of bent u benieuwd naar de verhalen van andere veehouders? Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven!