Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fosfaatrec/domains/fosfaatrechten.nl/releases/34/wp-content/themes/fosfaatrechten/single.php on line 13

Stikstof / ammoniakhandel

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk beginnen de transacties te komen. Tot nu toe was er vooral een enorme stroom aan aanbod van ammoniak, waarbij de kwaliteit van het aanbod soms wat twijfelachtig was.
Met twijfelachtig bedoelen we voornamelijk het feit dat de vergunning er nog wel is, maar dat men op korte termijn wil beginnen te slopen in het kader van bijvoorbeeld rood voor rood.
De kopers zijn zowel veehouders als mensen van buiten de landbouw. Ook de overheid begint links en rechts te kopen en te huren. Ambtenaren lijken op te gaan treden als handelaren, op zich wellicht wat vreemd, maar misschien ook wel goed.

Qua prijszetting is er nog geen peil op te trekken. Het varieert van enkele tientjes per kilogram verplaatsbaar (netto is 70 % van bruto) ammoniak tot dicht tegen de € 100,- per netto kilogram.

Dit hangt volledig af van grotendeels waar de verkoper zit, en voor net zo’n groot deel waar de koper zit ten opzichte van de Natura 2000 gebieden. Dit is van te voren nog slecht in te schatten ook.

Met behulp van het AERIUS- programma kunnen de aanvragers van de Nb-vergunning uitrekenen wat er nog weer afgeroomd wordt bij verplaatsing van ammoniak.

In het algemeen durf ik rustig te zeggen dat u als u als veehouder nog geen Nb-vergunning heeft het hoog tijd wordt om het wel te gaan regelen, dit geldt voor mijn gevoel voor IEDEREEN.

  1. Voor de veehouders die nog jaren willen blijven boeren, en dus de vergunning nodig zijn.
  2. Voor degene met grote uitbreidingsplannen; de bank eist regelmatig een volledig vergunde situatie.
  3. Voor PAS-melders vermoed ik dat die ook aan de beurt komen, onze minister belooft wel veel, maar alleen als er kilogrammen in provinciale potten zitten, en die zitten er domweg niet.
  4. Voor de veehouders die binnenkort willen verkopen, het bedrijf wordt er veel waardevoller door.
  5. Voor die veehouders die wellicht dicht tegen het gebied aan zitten, heb je ook meer te vertellen als de overheid komt.

 

En tuurlijk er zijn een paar redenen te bedenken om het niet te doen:

  1. Wat een gezeur.
  2. Kost alleen maar geld
  3. Gaan er ook nog legeskosten naar de provincie
  4. Adviseur verdient er ook flink aan.
  5. Kost heel veel tijd.

Bovenstaande klopt allemaal, maar wordt nooit beter, alleen maar slechter. Al die mensen die nu de Nb-vergunning hebben, en daar bijzonder blij mee zijn, hadden toen dezelfde redenen, maar zijn nu bijzonder blij dat ze doorgepakt hebben.

Ik vergelijk het nog wel eens met de woning naar privé brengen, en de grond taxeren i.v.m. eventuele wijzigingen in de landbouwvrijstelling, bijna iedereen doet het met tegenzin, en bijna iedereen is later bijzonder blij.

Kortom, u zult niet meer het eerste schaap wat over de dam gaat, maar u kan de koe nog bij de horens vatten, want we zitten in een tijd dat de herder dwaalt, en dan dolen de schapen.

 

Schrijf je in!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het fosfaatrecht of bent u benieuwd naar de verhalen van andere veehouders? Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven!