Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fosfaatrec/domains/fosfaatrechten.nl/releases/37/wp-content/themes/fosfaatrechten/single.php on line 13

Rechtszaak vanwege ‘oneerlijke’ toekenning

Hoe het balletje aan het rollen is gekomen? Doordat een enkele melkveehouder met een jongvee-opfokbedrijf de zaak naar het gerecht heeft gebracht. Jaarlijks schaft hij in september/oktober tientallen kalveren aan. Zodra de kalveren veertien maanden op de melkveehouderij aanwezig zijn, worden ze gedekt. Nadat de dieren drie tot zes maanden drachtig zijn, doet hij de kalveren van de hand. Wat is nu het geval? Dat de melkveehouder in kwestie in 2015 32 van de 40 ingekochte kalveren al verkocht had voor de peildatum met betrekking tot de fosfaatrechten. Ook waren de dieren niet eens meer aanwezig op de melkveehouderij. Op de peildatum bezat de melkveehouder dus niet meer dan 41 stuks jongvee jonger dan een jaar en 3 stuks jongvee van een jaar of ouder. Hij kreeg hierdoor 460 kilo fosfaatrechten toegekend.

De melkveehouder meent echter dat hij recht heeft op 1147,8 kilo fosfaatrecht. Hij gaat hierbij uit van het hoogste aantal dieren dat aanwezig was op zijn melkveehouderij. Dit hoopt hij via een rechtszaak te bewerkstelligen. Indien de rechter zijn voorstel als buitensporig opvat, eist hij 936,6 kilo. Dit op basis van het gemiddelde aantal dieren dat van 2012 tot en met 2015 aanwezig was op zijn melkveehouderij.

Schrijf je in!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het fosfaatrecht of bent u benieuwd naar de verhalen van andere veehouders? Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

U bent ingeschreven!